Flag Day Trivia

ANSWERS AT THE BOTTOM OF THE PAGE

1. From your memory, and without peeking, how many stripes on the American flag are red?

A. Six.
B. Seven.
C. Eight.

2. Where can you find the original Star Spangled Banner today?

A. In Donald Trump’s private collection.
B. At the Republican National Committee Headquarters.
C. At the Smithsonian Institution.

3. When did Francis Scott Key write the lyrics that became the National Anthem?

A. July 4, 1814.
B. The morning after the battle, September 14, 1814.
C. The night before the battle, September 13, 1814.

Betsy Ross

Betsy Ross sews the American Flag.

4. Why is the flag so much shorter today than when it was sewn?

A. The end of the flag was burned in the Battle of Baltimore.
B. Samples have been removed for conservation testing.
C. The family which preserved the Star Spangled Banner, gave small pieces away as souvenirs and gifts over

5. When did “The Star-Spangled Banner” officially become the United States’s national anthem?

A. 1931.
B. 1917.
C. 1814.

6. How was the American flag used before the War of 1812?

A. There was no American flag before the War of 1812.
B. As a symbol of the British Empire.
C. To identify ships and forts.

7. True or False, the rules and codes of etiquette spelled out in the Flag Code can be legally enforced.

A. True.
B. False.

8. When are new stars added to the flag?

A. On the Fourth of July following the admission of new states to the Union.
B. On the First of January following the admission of new states to the Union.
C. Upon order of Congress.

9. Who has the authority to order American flags to be flown at half-staff?

A. Congress and the Supreme Court.
B. The president, state governors, mayor of Washington DC.
C. The Department of Homeland Security and the Department of Defense.

10. How many American flags are on the moon?

A. One.
B. Three.
C. Six.

By: WPTV Web Team

Answers: 1.B  2.C  3.B  4.C  5.A  6.C  7.B  8.A  9.B  10.C

More Flag Day Trivia

Celebrated every June 14th in the USA, millions of Americans observe Flag Day by waving Old Glory outside their homes and businesses. Veteran’s groups and sometimes whole communities also arrange civic functions and special ceremonies in honor of Flag Day.

This year, get ready to join millions of American coast to coast who will celebrate Flag Day on Saturday, June 14, 2013.

As the legend goes, it was George Washington and two other members of the Continental Congress who asked Betsy Ross to sew the first American flag sometime in the late spring of 1776. The young widow was only in her early 20’s when she completed the first flag with thirteen stars arranged in a circle.

A year later, the Continental Congress officially adopted the design for the national flag, and henceforward the Stars and Stripes symbolized the U.S. around the world.

The first Flag Day was celebrated in 1877 – the flag’s centennial. In 1916, a grass roots movement resulted in President Woodrow Wilson issuing a proclamation that called for a nationwide observance of Flag Day on June 14. Although still not an official holiday, Flag Day was made a permanent observance in America in 1949 by Congress who resolved “That the 14th day of June of each year is hereby designated as Flag Day.”

Flag Day fun facts

Why thirteen stars and stripes? They represented the thirteen American colonies which rallied around the new flag in their fight against the British for self-governance.

Why red, white and blue? To the original members of the Continental Congress, red stood for hardiness and courage, white for purity and innocence, and blue for vigilance and justice.

The thirteen colonies included Connecticut, Delaware, Georgia, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, South Carolina, Pennsylvania, Rhode Island and Virginia.

To this day, thirteen stripes still commemorate the original colonies. Instead of thirteen stars, today the number of stars on the US flag has grown to 50, representing every state in the Union.

How to celebrate Flag Day

Wave Old Glory from the front porch, apartment balcony or window, or attend Flag Day parades or festivities sponsored by local organizations.

Hold an open house or a backyard barbecue. Decorate the backyard in red, white, and blue. A Flag Day menu might include lots of American favorites like hamburgers, hot dogs and, for dessert, how about an American flag cake?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s