4th of July Trivia Quiz – Answers

1. Who designed the National Mall in Washington, D.C.? 

A. Pierre L’Enfant
B. George Washington
C. Thomas Jefferson
D. John Adams

Pierre L'Enfant (1754 - 1825)

Pierre L’Enfant
(1754 – 1825)

Answer: The Mall was originally envisioned by its designer, Pierre L’Enfant, as the foremost boulevard of the city, the so-called “Grand Avenue”.

 

2. Who was the first signer of the Declaration of Independence, and why is his signature so large?

A. George Washington
B. Patrick Henry
C. John Hancock
D. Thomas Jefferson
E. John Adams

Answer: John Hancock was the first person to sign the Declaration of Independence. Legend has it that he made his name large and clear to make sure that King George III of England could read it without his spectacles!

 

Uncle Sam recruiting poster

James Montgomery Flagg created “the most famous poster in the world.

3. What famous character with a stars-and-stripes top hat has become a symbol of America?

A. Cat in The Hat
B. Uncle Sam
C. Captain America
D. Big Bird

Answer: Uncle Sam. The character was popularized during the War of 1812, when someone saw the initials “U.S.” on an army supply container and suggested that the shipments came from “Uncle Sam.”

 

4. On July 4th of what year did the 50-star American flag wave for the first time as Hawaii was granted statehood?

A. 1955
B. 1960
C. 1965
D. 1970

ANSWER: 1960

 

5. Which of our Founding Fathers created the blueprint for our Fourth of July celebrations by suggesting that the day be celebrated with “bonfires and illuminations from one end of this continent to the other” by succeeding generations of Americans?

A. George Washington
B. John Adams
C. Thomas Jefferson
D. John Hancock
E. Benjamin Franklin

ANSWER: John Adams

 

Fireworks in Washington DC

Fireworks in Washington DC
Photo © Capitol Concerts

6. What notable event occurred on July 4, 1848? 

 

A. Boston’s first fireworks display
B. The State of New York emancipates its slaves
C. Construction begins on the Washington Monument
D. Centennial celebrations are held in the United States
E. The first public Fourth of July reception at the White House

ANSWER: In Washington, D.C., in 1848, the laying of the cornerstone of the Washington Monument takes place with President James Madison, First Lady Dolly Madison and other VIPs in attendance.

 

7. About how many people were living in the colonies in July 1776?

A. 1.5 million
B. 22 million
C. 2 million
D. 2.5 million
E. 12 million

Answer: About 2.5 million people populated the 13 colonies when America declared its independence. Today, the U.S. population is estimated to be over 310.5 million.

 

President Calvin Coolidge was born on 4th of July.

Destiny? President Calvin Coolidge was born on 4th of July.

8. Only one president, Calvin Coolidge, was born on the Fourth of July. Three presidents died on that date. Who were they?

A. George Washington,Chester Arthur and James Monroe
B. Abraham Lincoln, Thomas Jefferson and Richard M. Nixon
C. Zachary Taylor, Ulysses Grant and Warren Harding
D. John Adams, Thomas Jefferson and James Monroe
E. Harry Truman, Franklin Pierce and John Tyler

Answer: Presidents John Adams, Thomas Jefferson and James Monroe all died on the Fourth.

 

9. What American president said, “We dare not forget that we are the heirs of that first revolution?”

A. George Washington
B. John F. Kennedy
C. Abraham Lincoln
D. Dwight Eisenhower
E. Franklin Roosevelt

Answer: President John F. Kennedy.

 

10. On July 4, 1976, Americans all over the country celebrated our nation’s 200th birthday. How many tons of fireworks were exploded in a magnificent display above the Washington Monument in Washington, DC?

A. 5
B. 24
C. 33

Answer: 33 tons of fireworks were exploded above the Washington Monument, along with laser beams that spelled out “1776-1976, Happy Birthday, USA”.

 

11. Which of John Philip Sousa’s compositions was designated the National March of the United States in 1987?

A. “The Liberty Bell”
B. “US Field Artillery”
C. “The Stars and Stripes Forever”
D. “The Washington Post March”

An act of Congress designated “The Stars and Stripes Forever” the National March of the United States.

 

12. When Francis Scott Key wrote “The Star-Spangled Banner” in 1814, it immediately became popular with the public. When was it adopted as our national anthem?

A. 1798
B. 1812
C. 1954
D. 1865
E. 1931

Answer: “The Star-Spangled Banner” was named our national anthem on March 3, 1931, through an Act of Congress.

 

13. What song has special significance to legend Barry Manilow on the Fourth of July?

A.  “Let Freedom Ring”
B.Yankee Doodle Dandy”
C. “I Write The Songs”
D. “America The Beautiful”
E. “Mandy”

Answer: Barry Manilow sang his composition “Let Freedom Ring” on the 2009 A Capitol Fourth.  He said he always dreamed of singing the song at the U.S. Capitol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s