Alexander Hamilton Quiz Answers

Hamilton is a musical about the life of American Founding Father Alexander Hamilton, with music, lyrics and book by Lin-Manuel Miranda.  The show, inspired by the 2004 biography Alexander Hamilton by historian Ron Chernow, achieved both critical acclaim and box office success.

Lin-Manuel Miranda plays Alexander Hamilton in the hit Broadway musical.

Lin-Manuel Miranda plays Alexander Hamilton in the hit Broadway musical. Photo Credit: Joan Marcus

 

1. Where was Alexander Hamilton born?

a. Puerto Rico
b. Nevis Island
c. Philadelphia
d. Florida Keys

Answer: b.  Correct! You really know your history! You can still visit Alexander Hamilton’s birthplace, but you’ll need a boat or a plane to get there. Hamilton was born on Nevis Island in the West Indies. Today, the two-story stone house is the site of the Alexander Hamilton Museum and hosts the Nevis House of Assembly on the second floor.

2. Which of the following versions of U.S. currency has Alexander Hamilton never appeared on?

a. $100 bill
b. $2 bill
c. $20 bill
d. $1,000 bill

Answer: a. That’s right! You should work for the Library of Congress! In addition to the $10 bill, the former Secretary of the Treasury has graced numerous notes over the years, including versions of the $2, $5, $20, $50 and $1,000 bills. However, he never appeared on the $100 bill.

 

3. Which of the following did Alexander Hamilton help create?

a. The United States Revenue Cutter Service
b. The United States Postal Service
c.  The United States Marines
d. The Department of Defense

Answer a. Alexander Hamilton founded the United States Revenue Cutter Service (USRCS), a predecessor to the United States Coast Guard. USRCS ships were charged with patrolling the waters near port cities to ensure that cargo was offloaded legally and not smuggled through customs.

 

4. What was the name of the infamous location where Alexander Hamilton dueled with Aaron Burr?

a. The O.K. Corral
b. Dealey Plaza
c. Weehawken
d. Ford’s Theater

Answer c.  You can visit the Weehawken Dueling Grounds, site of the infamous Hamilton-Burr duel and see a statue of Hamilton and a stone that the mortally wounded Founding Father allegedly rested on.

An inscription on the rock reads:
“UPON THIS STONE RESTED THE HEAD OF THE PATRIOT, SOLDIER, STATESMAN, AND JURIST ALEXANDER HAMILTON AFTER THE DUEL WITH AARON BURR.”

 

5. Where and when did the first recorded duel in America take place?

a. 1608 in Jamestown, Va.
b. 1804 in Weehawken, N.J.
c. 1775 in Philadelphia, Pa.
d. 1621 in Plymouth, Mass.

Answer d.  Edward Doty and Edward Lester, of the Massachusetts colony, fought a duel using swords near Plymouth Rock in 1621, less than a year after the Mayflower arrived in America.

 

6. After Hamilton passed away, did dueling decline or increase in popularity?

a. Increased in popularity
b. Decreased

Answer a. Dueling in the United States increased in popularity in the years following Hamilton’s death. However, by the time the Civil War began, its popularity began to wane as public opinion searched for more effective ways to solve grievances.

 

7. Where are the Hamilton-Burr dueling pistols stored today?

a. The Hamilton Grange National Memorial in New York City
b. The Smithsonian Institute in Washington, D.C.
c. The JP Morgan Chase & Co. archives in New York City
d. Alexander Hamilton Museum on Nevis Island

Answer c. The Hamilton-Burr dueling pistols are housed at the JP Morgan Chase & Co. archives, but they cannot be viewed by the public at this time.

 

8. How did Alexander Hamilton’s son, Philip, pass away?

a. During battle
b. In a duel
c. Drowned at sea
d. Smallpox

Answer b. Sadly, three years before Alexander met his fate, Philip, like his father, was shot at the Weehawken Dueling Grounds.

 

9. Which of Alexander Hamilton’s family members helped raise funds to construct the Washington Monument?

a. His daughter, Angelica
b. His son, Alexander Jr.
c. His wife, Eliza
d. His son, John

Answer c.  Eliza, Alexander’s wife, outlived her husband by 50 years. Ever-devoted to her spouse and his accomplishments, she worked tirelessly to promote his legacy. Later in life, she also helped raise funds to construct the Washington Monument in the nation’s capital. Eliza passed away in 1854 at the age of 97 and is buried alongside her husband at the cemetery behind Trinity Church in New York City.

 

Click here to find out “5 Things You Didn’t Know about Alexander Hamilton” from History Channel’s website from his many accomplishments to being party to one of America’s first highly publicized political sex scandals.

 

Answers to the Earth Day Trivia Quiz

Earth Day HistoryEarth Day - April 22

Ever wondered how Earth Day started? This observance arose from an interest in gathering national support for environmental issues. In 1970, San Francisco activist John McConnell and Wisconsin Senator Gaylord Nelson separately asked Americans to join in a grassroots demonstration. McConnell chose the spring equinox (March 21, 1970) and Nelson chose April 22. Millions of people participated, and today Earth Day continues to be widely celebrated with events on both dates. The most common practice of celebration is to plant new trees for Earth Day.

 

1. Earth Day was first celebrated in:
A. 1960
B. 1965
C. 1970
D. 1975

If you read the paragraph above, then you know the year was 1970.

 

2. Which household appliance uses the most energy?
A. Refrigerator
B. Toaster
C. Dishwasher
D. Washing machine

The answer is A — Refrigerators use about 11% of household’s total energy consumption.

Refrigerator

Refrigerators use about 11% of a household’s energy consumption…. especially when you keep the door open for a long period of time deciding what you want to eat!

Take Action: Buy Energy Star endorsed refrigerators, which will use less energy and save you money. Also, make sure your refrigerator is set to optimal energy-use temperatures (between 2°C and 3°C).

 

3. What country has the greatest number of coal-powered generators?
A. Canada
B. Russia
C. U.S.A.
D. China

The answer is D — China requires a great deal of energy to power their rapidly developing economy. Unfortunately, burning coal causes pollution.

 

4. “Phantom carriers” is a term used for electronic devices that:
A. Move from room to room
B. Continue to consume electricity even when switched off*
C. Are really expensive
D. Are energy efficient

The answer is B — “Phantom carriers” are products that draw power 24 hours a day. Appliances that have a clock or programming displays, such as coffee makers, DVD players, computers, printers and stereos, are considered phantom load carriers. 75% of the electricity used to power home electronics is consumed while the products are turned off.

 

5. What percentage do heating costs rise by for every degree above 20°C that you set your household thermostat in the winter?
A. 2%
B. 4%
C. 5%
D. 7%

The answer is C — Don’t overheat your home in the winter. Put on a sweater and dress accordingly in order to save money and to use less energy.

Save energy like this pooch who is snuggling under some blankets.

Save energy like this pooch who is snuggling under some blankets.

6. Your residential water heater uses of ________ your home’s energy and produces approximately two tones of carbon dioxide annually:
A.5%
B. 10%
C. 15%
D. 20%

The answer is C
Take Action: Turn down the thermostat on your water heater to reduce energy consumption. Often the level is set unnecessarily high for regular use. If you go on holiday or away for a long period of time, you can turn off the heater since the water does not need to be constantly heated when no one is home to use it.

 

7. Recycling 1,000 kg of aluminum saves enough energy to heat a/an ________ for 10 years.
A. Typical home
B. Elementary school
C. Corner store
D. Restaurant

The answer is A Recycling 1,000 kg of aluminum saves the equivalent of 10,000 L of gasoline.

 

8. What household appliance uses the second most amount of energy (the first is the refrigerator)?
A. Hair dryer
B. Clothes dryer
C. Microwave
D. Computer

The answer is B
Take Action: Whenever possible air-dry your laundry. You can use an outdoor clothes line or purchase a drying rack to use indoors. Air drying can save $85 in energy costs per year and help reduce your impact on the environment.

 

laundry room

Save energy in the laundry room.

9. What is the most energy efficient cycle to wash and rinse your clothes on?
A. Cold-cold
B. Warm-cold
C. Hot-cold
D. Warm-cold

The answer is A
Take Action: Use cold water to wash your clothes. If every household in Canada did this, it would reduce approximately 1.5 billion kilograms of greenhouse gas emissions yearly.

 

10. Which energy source produces the greatest amount of atmospheric carbon dioxide?
A. Natural gas
B. Nuclear
C. Oil
D. Coal

The answer is D — Gases emitted from coal burning plants contribute to acid rain and global warming.

11. What type of sector uses the greatest amount of electricity?
A. Commercial and industrial
B. Restaurant and fast food
C. Residential
D. Institutional

The answer is  A — The commercial sector uses almost 70% of all electricity produced.
Take Action: When at home or at work, make sure to turn off lights, computers and other energy-consuming equipment when not in use.

Earth Day Trivia Quiz

Earth Day 2015Earth Day History

Ever wondered how Earth Day started? This observance arose from an interest in gathering national support for environmental issues. In 1970, San Francisco activist John McConnell and Wisconsin Senator Gaylord Nelson separately asked Americans to join in a grassroots demonstration. McConnell chose the spring equinox (March 21, 1970) and Nelson chose April 22. Millions of people participated, and today Earth Day continues to be widely celebrated with events on both dates. The most common practice of celebration is to plant new trees for Earth Day.

1. Earth Day was first celebrated in:
A. 1960
B. 1965
C. 1970
D. 1975

2. Which household appliance uses the most energy?
A. Refrigerator
B. Toaster
C. Dishwasher
D. Washing machine

3. What country has the greatest number of coal-powered generators?
A. Canada
B. Russia
C. U.S.A.
D. China

4. “Phantom carriers” is a term used for electronic devices that:
A. Move from room to room
B. Continue to consume electricity even when switched off*
C. Are really expensive
D. Are energy efficient

5. What percentage do heating costs rise by for every degree above 20°C that you set your household thermostat in the winter?
A. 2%
B. 4%
C. 5%
D. 7%

6. Your residential water heater uses of ________ your home’s energy and produces approximately two tones of carbon dioxide annually:
A. 5%
B. 10%
C. 15%
D. 20%

7. Recycling 1,000 kg of aluminum saves enough energy to heat a/an ________ for 10 years.Recycle aluminum cans
A. Typical home
B. Elementary school
C. Corner store
D. Restaurant

8. What household appliance uses the second most amount of energy (the first is the refrigerator)?
A. Hair dryer
B. Clothes dryer
C. Microwave
D. Computer

dryer and laundry basket

What setting is the most energy efficient when doing laundry?

9. What is the most energy efficient cycle to wash and rinse your clothes on?
A. Cold-cold
B. Warm-cold
C. Hot-cold
D. Warm-cold

10. Which energy source produces the greatest amount of atmospheric carbon dioxide?
A. Natural gas
B. Nuclear
C. Oil
D. Coal

11. What type of sector uses the greatest amount of electricity?
A. Commercial and industrial
B. Restaurant and fast food
C. Residential
D. Institutional

 

Answers will be revealed later today!

Answers to the National Lasagna Day Quiz

Garfield the cat enjoying a plate of lasagna

Celebrate Lasagna Day!

No one loves lasagna than Jim Davis‘ orange tabby Garfield.

 

LASAGNA: Facts & Trivia

Green lasagna (lasagna verde) is flavored with spinach and pink lasagna is flavored with tomato

The etymology of the word lasagna is amusing. It starts with the Greek lasanon which means ‘chamber pot’! The Romans borrow it as lasanum to humorously refer to a ‘cooking pot’. Later, the Italian word lasagne (plural of lasagna) came to refer to a dish cooked in such a pot – flat sheets of pasta layered with minced meat and tomatoes topped with grated cheese. Soon, the word lasagna was applied to the pasta itself.

 

Question 1: When do historians believe the first lasagna noodle appeared?

A.Renaissance era
B. Middle Ages
C. Modern Era

Correct answer:  B. Middle Ages
One of the most primitive forms of pasta, lasagna was considered a staple during the Middle Ages.

Question 2: True or False?  In Italy, you seldomly find rippled lasagna noodles.
True or False

Correct answer: True
While ruffled noodles are often used when making lasagna stateside, flat sheets of pasta are the norm in Italy.

Question 3: Aside from tomato sauce, what other sauce is frequently added to lasagna?

A. Hollandaise
B. Velouté
C. Béchamel

Answer: C. Béchamel
Rich, creamy béchamel is a component of many lasagna recipes.

 

Question 4: Just how heavy was the largest lasagna ever created?  

A. 1 ton
B. 5 tons
C. 8 tons

Answer:  B. 5 tons
Polish chefs constructed a mindbogglingly large lasagna to honor the Italian soccer team’s run in the 2012 Euro Cup. Weighing in at 5.29 tons, it trumped the previous world record: 4.09 tons.

Question 5: Which cartoon feline has a famous affinity for lasagna?

A.Tom
B. Healthcliff
C. Garfield

Answer: C. Garfield
Because he was born in Mamma Leoni’s Italian restaurant, Garfield quickly developed a love of Italian food — lasagna in particular.

 

sophia_lorenQuestion 6:  This is probably the most popular type of pasta. Sophia Loren has said that she owes everything she has to it. Rossini used a large plate of it to resolve the plot of his opera “L’Italiana in Algeri” (pasta ex machina?). People often struggle to eat it gracefully; the trick is to twirl it around your fork. What am I talking about?

A. Fettuccine
B. Lasagne
C. Penne
D. Spaghetti

Answer: D. Spaghetti
“Everything I have, I owe to spaghetti” said the magnificent Loren who will, unbelievably, turn seventy next year. Rossini, no stranger to the glories of the table himself, featured spaghetti in “L’Italiana in Algeri”. The Sultan Mustafa is in love with the captive Italian girl Isabella, who is herself in love with one of Mustafa’s other captive servants, Lindoro, whom she had known back in Italy. To dupe the sultan into allowing Isabella to return to Italy, he is asked by two of the Italians to accept the “honor” of becoming a “papatacci”. He is told that a “papatacci’s” duties are to eat large quantities of spaghetti, drink wine, and take long naps. They promptly present him with an enormous plate of spaghetti; while he is eating this, he scarcely takes note of the Italians, with Isabella on board, setting sail to return to Italy.

Question 7:  This cut of pasta resembles the writing end of an old fashioned quill pen, hence its name. It is tubular and cut on the diagonal.
A. Ditalini
B. Penne
C. Ziti
D. Conchiglie

Answer: B. Penne
Penne come in a number of sizes and sometimes have ridges.

Question 8:  Another tubular pasta is named for the grooves, or ridges along its sides which help it hold onto the sauce.
A. Rigatoni
B. Orecchiette
C. Farfalle
D. Conchiglie

Answer: A. Rigatoni
Rigatoni also come in different sizes. They are an ideal choice for thick, chunky sauces, since their wide openings trap chunks of meat or vegetables.

Question 9:  The name for this pasta translates to “little ears”, which they resemble.

Orecchietta carbonara

Orecchietta carbonara

A. Rotini
B.  Malloreddus
C. Orecchiette
D. Lumache

Answer: C. Orecchiette
Orecchiette are made by taking marble-sized pieces of dough and pressing on them with the thumb to create an indentation.

Question 10: There are two names for this type of pasta, which consists of very thin hollow tubes. When cooked, they resemble thick spaghetti. One name is bucatini (from the word “buco”, meaning hole). What is the other name?
A. Tagliatelle
B. Vermicelli
C. Perciatelli
D. Fusilli

Answer: Perciatelli
Perciatelli, or bucatini, are rather difficult (but fun) to eat, since their thickness makes it difficult to twirl around a fork.

Question 11:  Which of the following is NOT a stuffed pasta?
A. Tortellini
B. Malloreddus
C. Agnoli
D. Cappellacci

Answer: B.  Malloreddus
Malloreddus, like Orecchiette, are made by pressing small pieces of dough with the thumb, in this case onto a textured surface such as the bottom of a straw basket or the underside of a cheese grater. The dough for maloreddus often contains saffron. Tortelline, cappellacci, and agnoli are all small stuffed pastas.

 

Question 12:  This type of spaghetti is handmade on an implement resembling a zither or a box-shaped harp. It has many wires running across. The pasta dough is rolled across and falls through cut into thin strands. What is the name for this type of pasta?
A. Tagliatelle
B. Pasta alla chitarra
C. Trenette
D. Maltagliati

Answer: B. 

Pasta alla chitarra

Pasta alla chitarra

The “chitarra” (the name means “guitar”) is the implement on which spaghetti was probably first made. It produces somewhat square-shaped spaghetti. Ready-made “pasta alla chitarra” in dry form is now available at many groceries (however its much more fun to make it “a mano”).

 

Question 13:  This type of pasta is usually made from scraps of dough cut irregularly into triangles. It is principally used in soups. Its name means “badly cut”. Which is it?

A. Malloreddus
B. Trenette
C. Tagliatelle
D. Maltagliati

Answer: D. Maltagliati
Maltagliati are made by folding the dough into quarters lengthwise and cutting on the bias. Great care need not be taken to cut them to the same exact size since, as the name implies, the are supposed to be “badly cut”.

 

Question 14: “Little worms” and “little tongues” are the rather unappetizing translations of the names of these two pastas.
A. Vermicelli and linguine
B. Fettucicne and linguine
C. Vermicelli and fettuccine
D. Tagliatelle and linguine

Answer: A. Vermicelli and linguine
Vermicelli is a very thin spaghetti which is sometimes broken up and added to soups. Linguine is somewhat thicker and flatter and is the ideal choice to be served “alla vongole”- with clams, olive oil, and garlic.

 

Question 15. Of the following, three are types of pasta, the fourth is a name for almond paste. Which one is the odd man out?
A. Pasta alla Chitarra
B. Pasta Casalinga
C. Pasta Reale
D. Pasta Grattata

Answer: C. Pasta Reale
Pasta reale (reale means “regal” or “royal”) is made from ground almonds, sugar, and egg whites. Pasta Casalinga means “Home-style pasta”, pasta grattata is a type of pasta dough that is grated into hot broth to make soup. Pasta alla chitarra has been discussed in question 7.

 

Question 16. Gnocchi is a type of dumpling which is usually made from potatoes and flour, but can also be made from rice, ricotta cheese, pumpkin, or even bread crumbs. Or they may be flat discs made from a semolino mixture, layered in a pan, and baked with either a sauce or butter and cheese on top. Which is the name for the traditional potato gnocchi?
A. Gnocchi di zucca
B. Gnocchi di riso
C. Gnocchi verdi
D. Gnocchi di patate

Gnocchi di patate

Gnocchi di patate

Answer: D. Gnocchi di patate
Gnocchi di patate are made from a lighter dough than the usual pasta dough. They are usually formed by being rolled off the thumb against the tines of a fork to form indentations to hold the sauce. Gnocchi di zucca are made with pumpkin or winter squash (such as Butternut squash). Gnocchi verdi (“green” gnocchi) are made with spinach. Gnocchi di riso is made with rice.

 

Question 17. In what way are tortelloni different from tortellini?
A. Tortelloni are larger.
B. Tortelloni are made with spinach in the dough.
C. Tortelloni are filled with meat, tortellini with cheese.
D. Tortelloni are shaped differently.

Answer: A. Tortelloni are larger.

The suffix “-one” indicates a larger size; hence “minestrone” is a big, hearty soup, whereas “minestra” is a lighter, thinner soup. “Panettone”, the traditional Milanese sweet bread, is a large, high loaf. “Polpettone” is a meatloaf whereas “polpette” are meatballs. “Tortelloni” are large stuffed pasta circles of the same shape as “tortellini”; they are served much like ravioli.

 

Quesiton 18. Bow-tie pasta is known by this name in Italian, which means “butterflies”.
A. Pappardelle
B. Farfalle
C. Mafalde
D. Capellini

Answer: B. Farfalle
Farfalle are made with squares of dough cut with a ravioli-cutter and then pinched in the center to form the “bow” (or “butterfly”). Alternately, they can be made with circles of dough cut with a small, fluted biscuit cutter and pinched the same way.

 

Question 19. Spaghetti and meatballs is the most common pasta dish served in America. If you wanted to order this in Italian, what would you ask for?
A. Spaghetti con le salsicce
B. Spaghetti con polpette
C. Spaghetti con le vongole
D. Spaghetti con le melanzane

Answer: B. Spaghetti con polpette

Italian “polpette” are much smaller than those served in America; about the size of marbles. (Salsicce is sausage, vongole are clams, and melanzane is eggplant.)

 

Question 20. Ragu is the brand name of an American brand of pasta sauce, not the name of an actual Italian pasta sauce.
True
False

Answer: False

The name “ragu” indicates a rich, thick sauce usually containing meat and/or chunks of vegetables. It is derived from the same root as the French “ragout”, meaning a thick stew. The commercial pasta sauce “Ragu” took its name from this traditional type of sauce.

Lady of the Evening

A “Lady of the Evening” poses for the camera.

Question 21: This sauce is named for the “ladies of the evening”. It is quickly prepared and contains tomatoes, peperoncini (small hot peppers), olives, garlic, capers, and anchovies. Which of these is it?
A. Aglio e’ olio
B. Puttanesca
C. Arrabbiata
D. Carbonara

Answer: B. Puttanesca

There is some question as to how this sauce got its name; the most popular explanation is that its quick preparation made it popular among the “working girls” of Italy, who needed something to throw together for dinner between “jobs”. However Sophia Loren, in her cookbook, opines that the term “puttana” is not always necessarily a pejorative term; it may also describe a zestful, vivacious, “spicy” woman, which is also a description of the sauce itself.

22. This meat sauce is named from its city of origin, which is known for the richness of its cuisine. It contains meat, tomatoes, and cream and, as traditionally made, is seasoned with cinnamon.
A. Bolognese
B. Carbonara
C. Pugliese
D. All’aragosta

Answer: A. Bolognese
Sauce Bolognese is a long-simmered sauce made with ground or chopped meats simmered with tomatoes and aromatics. Toward the end of the cooking time, heavy cream is added. It may be used to make lasagne or tossed with pasta and cheese. The cinnamon used is true cinnamon, which has a different flavor from the kind commonly found in America (this is usually Cassia bark).

 

 

 

23. Fettuccine Alfredo, created at the restaurant “Alfredo” in Rome, is popular with American tourists. It was created in the early 1900s by chef Alfredo di Lelio for his wife, who had just given birth. It was later served to the American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks; they loved it and it became a favorite of visiting celebrities ever since. American versions of this dish are made with an “Alfredo sauce”, containing cream, butter, cheese, egg yolk, etc. However the original dish uses only these two ingredients.

Mary Pickford and Douglas Fairbanks

American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks

A. Double cream (crema doppia) and grated Parmigiano-Reggiano
B. Triple butter (triplo burro) and crema doppia (double cream)
C. Triple butter (triplo burro) and grated pecorino Romano
D. Triple butter (triplo burro) and grated Parmigiano-Reggiano

Answer: D. Triple butter (triplo burro) and grated Parmigiano-Reggiano

Triplo burro is a very rich butter, as the name implies, which melts to a creamier consistency than most American-made butter, so that the addition of cream is unnecessary. At “Alfredo’s”, the freshly cooked fettuccine is tossed with a large quantity of the butter and freshly grated Parmigiano-Reggiano; this is usually done at tableside with great fanfare. The dish is actually not much eaten in Italy except by tourists, though pasta dishes with butter and cheese are not unknown in Italy, especially in the North.

 

24. Pesto, a green herb sauce from Genoa, has become a “trendy” dressing for pasta in America in the past two decades. What are its traditional ingredients?
A. Fresh basil, olive oil, grated Parmigiano-Reggiano, and cream
B. Fresh basil, olive oil, garlic, and grated Pecorino-Romano
C. Fresh basil, olive oil, grated Parmigiano-Reggiano, and butter.
D. Fresh basil, olive oil, fresh garlic, pine nuts, and grated Parmigiano-Reggiano

Answer: D. Fresh basil, olive oil, fresh garlic, pine nuts, and grated Parmigiano-Reggiano
In Genoa, the ingredients (except for the cheese) are ground in a mortar and great care is taken to use only the smaller, tender leaves of the basil. The sauce is then tossed with the cooked pasta and cheese (it is not cooked). It can also be made, far more easily, in the blender. Purists prefer the more painstaking method; however Marcella Hazan, in her groundbreaking “Classic Italian Cooking”, points out that, while the traditional method is better, pesto is so good made either way that one should not be discouraged from making it the easier way.

 

25. Pasta served “all’ Arrabbiata” is made with a tomato sauce containing this key ingredient.
A. Lobster
B. Anchovies
C. Vodka
D. Hot crushed pepper

Answer: D. Hot crushed pepper

“All’ Arrabiata” means “in a rage” and derives from the fiery flavor given to the sauce by the peperoncini. (Lobster, in Italian is “aragosta”, anchovies are “acciughe”, vodka is the same in both languages).

 

Question 26. Two kinds of fettuccine, regular egg fettuccine and fettuccine verde (green fettuccine made with spinach) are used to make “Paglia e fieno”, a dish containing cream, butter, cheese, and possibly prosciutto. What does the name “paglia e fiene” mean in English?
A. Grass and straw
B. Green and yellow
C. Hay and straw
D. Grass and hay

Answer: C. Hay and straw
In my family, this is traditionally made on Christmas Eve (sans the prosciutto). San Giorgio (and some other pasta companies) sells boxes of the two-color fettuccine to make this dish.

 

Question 27. If you wanted linguine with clam sauce, you would ask for this in Italy.
A. Linguine ai gamberi
B. Linguine alle vongole
C. Linguine alle conchiglie
D. Linguine alle capesante

Answer: B. Linguine alle vongole

The clams from the Adriatic are little larger than a thumbnail; they are generally used and served in the shell for this dish. (Gamberi are shrimp, conchiglie is conch, and capesante are scallops).

 

Question 28. What is the name for pasta tossed with egg yolk, pancetta (bacon), grated cheese, and cracked black pepper?
A. Carbonara
B. All ‘amatriciana
C. Bolognese
D. Puttanesca

Answer: A. Carbonara
The name “carbone” means coal in Italian; presumably this dish was invented among coal-miners.

Question 29. Pasta “Aglio e olio” traditionally uses these two ingredients.
A. Olive oil and anchovies
B. Garlic and butter
C. Olive oil and garlic
D. Garlic and parsley

Answer: C. Olive oil and garlic

Aglio means “garlic”, olio means “oil”- no true Italian cook would attempt to make this dish with anything but olive oil. Other possible ingredients are peperoncini (hot peppers) and chopped fresh Italian parsley.Traditionally, this dish is not served with grated cheese.

 

Cannelloni

Cannelloni

Question 30. Cannelloni is a stuffed, tubular pasta; what stuffing and topping is most typically used?
A. A meat filling and a bechamel (white) sauce.
B. A ricotta cheese filling and a tomato sauce.
C. A vegetable filling and a topping of butter and cheese.
D. A meat filling and a topping of tomato sauce.

Answer: A. A meat filling and a bechamel (white) sauce

While any of these are possible, the dish is traditionally made with a pork or veal filling and baked with a topping of Bechamel sauce and, possibly, cheese.

 

 

Happy National Lasagna Day – Take the Quiz!

Garfield the Cat and Lasagna

LASAGNA: Facts & Trivia

Green lasagna (lasagna verde) is flavored with spinach and pink lasagna is flavored with tomato

The etymology of the word lasagna is amusing. It starts with the Greek lasanon which means ‘chamber pot’! The Romans borrow it as lasanum to humorously refer to a ‘cooking pot’. Later, the Italian word lasagne (plural of lasagna) came to refer to a dish cooked in such a pot – flat sheets of pasta layered with minced meat and tomatoes topped with grated cheese. Soon, the word lasagna was applied to the pasta itself.

 

Do you know Lasagna like Garfield does?  Take this quiz!

Question 1: When do historians believe the first lasagna noodle appeared?

A. Renaissance era
B. Middle Ages
C. Modern Era

 

Question 2: True or False? In Italy, you seldomly find rippled lasagna noodles.

Question 3: Aside from tomato sauce, what other sauce is frequently added to lasagna?

A. Hollandaise
B. Velouté
C. Béchamel

 

Question 4: Just how heavy was the largest lasagna ever created?

A. 1 ton
B. 5 tons
C. 8 tons

 

Question 5: Which cartoon feline has a famous affinity for lasagna?

A.Tom
B. Healthcliff
C. Garfield

 

Actress Sophia Loren

Italian-born Sofia Scicolone became the sex-pot we all know as Sophia Loren.


Question 6: This is probably the most popular type of pasta. Sophia Loren has said that she owes everything she has to it. Rossini used a large plate of it to resolve the plot of his opera “L’Italiana in Algeri” (pasta ex machina?). People often struggle to eat it gracefully; the trick is to twirl it around your fork. What am I talking about?

A. Fettuccine
B. Lasagne
C. Penne
D. Spaghetti

 

Question 7: This cut of pasta resembles the writing end of an old fashioned quill pen, hence its name. It is tubular and cut on the diagonal.
A. Ditalini
B. Penne
C. Ziti
D. Conchiglie

Question 8: Another tubular pasta is named for the grooves, or ridges along its sides which help it hold onto the sauce.
A. Rigatoni
B. Orecchiette
C. Farfalle
D. Conchiglie

Question 9: The name for this pasta translates to “little ears”, which they resemble.
A. Rotini
B. Malloreddus
C. Orecchiette
D. Lumache

Question 10: There are two names for this type of pasta, which consists of very thin hollow tubes. When cooked, they resemble thick spaghetti. One name is bucatini (from the word “buco”, meaning hole). What is the other name?
A. Tagliatelle
B. Vermicelli
C. Perciatelli
D. Fusilli

Question 11: Which of the following is NOT a stuffed pasta?
A. Tortellini
B. Malloreddus
C. Agnoli
D. Cappellacci

Question 12: This type of spaghetti is handmade on an implement resembling a zither or a box-shaped harp. It has many wires running across. The pasta dough is rolled across and falls through cut into thin strands. What is the name for this type of pasta?
A. Tagliatelle
B. Pasta alla chitarra
C. Trenette
D. Maltagliati

Question 13: This type of pasta is usually made from scraps of dough cut irregularly into triangles. It is principally used in soups. Its name means “badly cut”. Which is it?

A. Malloreddus
B. Trenette
C. Tagliatelle
D. Maltagliati

Question 14: “Little worms” and “little tongues” are the rather unappetizing translations of the names of these two pastas.
A. Vermicelli and linguine
B. Fettucicne and linguine
C. Vermicelli and fettuccine
D. Tagliatelle and linguine

Question 15. Of the following, three are types of pasta, the fourth is a name for almond paste. Which one is the odd man out?
A. Pasta alla Chitarra
B. Pasta Casalinga
C. Pasta Reale
D. Pasta Grattata

Question 16. Gnocchi is a type of dumpling which is usually made from potatoes and flour, but can also be made from rice, ricotta cheese, pumpkin, or even bread crumbs. Or they may be flat discs made from a semolino mixture, layered in a pan, and baked with either a sauce or butter and cheese on top. Which is the name for the traditional potato gnocchi?
A. Gnocchi di zucca
B. Gnocchi di riso
C. Gnocchi verdi
D. Gnocchi di patate

Question 17. In what way are tortelloni different from tortellini?
A. Tortelloni are larger.
B. Tortelloni are made with spinach in the dough.
C. Tortelloni are filled with meat, tortellini with cheese.
D. Tortelloni are shaped differently.

Quesiton 18. Bow-tie pasta is known by this name in Italian, which means “butterflies.”  

bow-tie pasta

Bow-tie pasta

A. Pappardelle
B. Farfalle
C. Mafalde
D. Capellini

Question 19. Spaghetti and meatballs is the most common pasta dish served in America. If you wanted to order this in Italian, what would you ask for?
A. Spaghetti con le salsicce
B. Spaghetti con polpette
C. Spaghetti con le vongole
D. Spaghetti con le melanzane

Question 20. Ragu is the brand name of an American brand of pasta sauce, not the name of an actual Italian pasta sauce.
True
False

 

Question 21: This sauce is named for the “ladies of the evening”. It is quickly prepared and contains tomatoes, peperoncini (small hot peppers), olives, garlic, capers, and anchovies. Which of these is it?
A. Aglio e’ olio
B. Puttanesca
C. Arrabbiata
D. Carbonara

 

Question 22. This meat sauce is named from its city of origin, which is known for the richness of its cuisine. It contains meat, tomatoes, and cream and, as traditionally made, is seasoned with cinnamon.
A. Bolognese
B. Carbonara
C. Pugliese
D. All’aragosta

Douglas Fairbanks Sr. in 1924 movie "The Thief of Bagdad"

Douglas Fairbanks Sr. in the movie The Thief of Bagdad (1924).

Question 23. Fettuccine Alfredo, created at the restaurant “Alfredo” in Rome, is popular with American tourists. It was created in the early 1900s by chef Alfredo di Lelio for his wife, who had just given birth. It was later served to the American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks; they loved it and it became a favorite of visiting celebrities ever since. American versions of this dish are made with an “Alfredo sauce”, containing cream, butter, cheese, egg yolk, etc. However the original dish uses only these two ingredients.
A. Double cream (crema doppia) and grated Parmigiano-Reggiano
B. Triple butter (triplo burro) and crema doppia (double cream)
C. Triple butter (triplo burro) and grated pecorino Romano
D. Triple butter (triplo burro) and grated Parmigiano-Reggiano

 

Question 24. Pesto, a green herb sauce from Genoa, has become a “trendy” dressing for pasta in America in the past two decades. What are its traditional ingredients?
A. Fresh basil, olive oil, grated Parmigiano-Reggiano, and cream
B. Fresh basil, olive oil, garlic, and grated Pecorino-Romano
C. Fresh basil, olive oil, grated Parmigiano-Reggiano, and butter.
D. Fresh basil, olive oil, fresh garlic, pine nuts, and grated Parmigiano-Reggiano

 

Question 25. Pasta served “all’ Arrabbiata” is made with a tomato sauce containing this key ingredient.
A. Lobster
B. Anchovies
C. Vodka
D. Hot crushed pepper

Question 26. Two kinds of fettuccine, regular egg fettuccine and fettuccine verde (green fettuccine made with spinach) are used to make “Paglia e fieno”, a dish containing cream, butter, cheese, and possibly prosciutto. What does the name “paglia e fiene” mean in English?
A. Grass and straw
B. Green and yellow
C. Hay and straw
D. Grass and hay

Question 27. If you wanted linguine with clam sauce, you would ask for this in Italy.
A. Linguine ai gamberi
B. Linguine alle vongole
C. Linguine alle conchiglie
D. Linguine alle capesante

Question 28. What is the name for pasta tossed with egg yolk, pancetta (bacon), grated cheese, and cracked black pepper?
A. Carbonara
B. All ‘amatriciana
C. Bolognese
D. Puttanesca

Question 29. Pasta “Aglio e olio” traditionally uses these two ingredients.
A. Olive oil and anchovies
B. Garlic and butter
C. Olive oil and garlic
D. Garlic and parsley

Question 30. Cannelloni is a stuffed, tubular pasta; what stuffing and topping is most typically used?

A. A meat filling and a bechamel (white) sauce.
B. A ricotta cheese filling and a tomato sauce.
C. A vegetable filling and a topping of butter and cheese.
D. A meat filling and a topping of tomato sauce.

 

Check in tomorrow for the answers!  

Football/Soccer Quiz – Anwers

While American football barely uses the feet during the game, soccer is played almost entirely with the feet, so “football” is a very appropriate name. The rest of the world refers to US-style football as “American football” or “gridiron.”

Right now, people around the Globe are watching the World Cup 2014.    How much do you know about football…or for Americans, soccer. Take the Quiz

1.What is required of you to wear to play in an organized game of soccer? 

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, perhaps the most expensive footballer

a. helmet
b. shoulder pads
c. gloves
d. shinguards

d. All organized soccer teams require the players to wear shinguards. They are plastic molds that are worn to protect your shins from kicks by other players. There are no helmets or shoulder pads in soccer and gloves can only be worn by goalies.

 

2. Are the officials called Referees? True or False

True. The officials are called referees. Other sports that have referees are football, volleyball and basketball. Baseball, softball and cricket have umpires.

 

3. What is soccer’s international championship games called?

a. World Cup
b. FIFA
c. World Series
d. Superbowl

c. The World Series is baseball’s championship, the Super Bowl is football’s, and FIFA is the organization that oversees international soccer rules. The World Cup is played every four years.

 

pele_06

Pele, a 3-time World Cup winner, is considered the best soccer player in the world.


4. What soccer position, on average, runs the least?

a. midfielder
b. goalie
c. forward
d. defender

b. Goalies tend to stay very near their goals. They may come out a little if they feel they can get the ball before the attacking team arrives. Midfielders tend to run the most as they have the most ground to cover.

 

5. How is a soccer game started?

a. throw in
b. pitch
c. kickoff
d. punt

c. Kickoffs are used to start both halves of the game as well as after a goal is scored. A punt is used in football, a throw in is in soccer but it doesn’t start a game, and the first pitch is for baseball.

 

Soccer player Wayne Rooney with his bicycle kick

Footballer Wayne Rooney performs his bicycle kick.

6. What part of the body can’t touch the ball?

a. head
b. chest
c. inside the foot
d. palm of the hand

d. No part of the hand or arm can touch the ball. A hand ball penalty will be called and the ball is given to the other team. You can use your head (as you get older) to send the ball over the other team, you can control a wild kick to you by first bouncing the ball off your chest down to your feet, and you certainly want to use the inside of your foot to dribble the ball.

 

7. A typical final score for a game of professional soccer might be 38-27.  True or False

False. Soccer games tend to be low scoring games. You only receive 1 point for a goal and typically not very many goals are scored. Professional soccer games easily can end with a score of 1-0. Kid and recreational games tend to have a few more than that but definitely not 38-27 goals!

 

8. What size ball is considered full size?

a. 10
b. 3
c. 5
d. 1

b. Size 3 balls tend to be the size most kids start with around age 4 in organized soccer. Size 4 is recommended for ages 8-12 and the final size of 5 is for those aged 13 to adult.

 

9. When will an improper throw-in be called?

a. if you stand on the line
b. if you jump
c. if you use both hands to throw the ball
d. if you throw the ball over your head

b. A proper throw in requires both feet on the ground, both hands on the ball and the ball thrown over the head. You can’t jump, pick up a foot, throw from the side, use only one hand or toss underhand. While most coaches encourage you to be completely behind the sideline, your feet can actually be on the line, so long as you are not completely over it.